Syrianskt Bröllop

Syrianska bröllop är kända för sina färgstarka och livliga ceremonier. Dessa bröllop är fyllda med traditionella seder, mat, musik och dans som gör dagen extra minnesvärd. I den här artikeln ska vi titta närmare på vad som utgör ett syrianskt bröllop och vad som gör dem så speciella.

Ceremonin

En syriansk bröllopsceremoni är ofta uppdelad i två delar: förlovningsceremonin (nesyo) och själva bröllopet (khyapta). Vid förlovningsceremonin bär bruden en röd klänning och brudgummen en svart kostym. Paret utbyter ringar och läser bibelverser innan de undertecknar ett förlovningskontrakt. Bröllopet hålls ofta några månader senare och det är här de största och mest färgstarka ceremonierna sker.

Klädsel

Traditionellt sett bär bruden en färgglad klänning medan brudgummen bär en kostym i svart eller mörkblått. Många gäster bär också färgglada kläder, och kvinnor kan välja att bära en scarf över håret för att visa respekt. Klädseln spelar en viktig roll i syrianska bröllop då den representerar kulturella traditioner och värderingar.

Maten

Maten vid syrianska bröllop är oerhört viktig och det serveras ofta många rätter. Många av dessa är kryddstarka och fulla av smak. Kebab, falafel, hummus, tabbouleh och färska grönsaker är vanliga rätter. En av de mest eftertraktade rätterna är shish barak, en syriansk version av ravioli med yoghurtsås och färsk koriander.

Musiken

och dansen Musiken vid syrianska bröllop är högljudd och rytmisk, och det är inte ovanligt att det spelas live musik. Dansen är också viktig och det är vanligt att man dansar dabke, en traditionell syriansk folkdans. Dabke är en grupp- eller krets-dans som utförs av män och kvinnor tillsammans, och det är ett sätt att visa glädje och festlighet.

Dekorationer

Dekorationerna vid syrianska bröllop är ofta färgglada och påkostade. Det är vanligt med stora blomsterarrangemang och ljus. Många bröllopslokaler dekoreras också med färgglada tyger som hänger från taket.

Gåvor

Att ge gåvor är vanligt vid syrianska bröllop, och det är vanligt att paret får både pengar och personliga presenter. Vanliga gåvor inkluderar smycken, hushållsartiklar och kläder. Det är också vanligt att familj och vänner ger paret en bröllopskista (dawriye) fylld med bröllopsgåvor.

Källa: Pinterest.se

Sammanfattningsvis är syrianska bröllop fyllda med traditionella seder och kulturella inslag. Klädsel, mat, musik, dans och dekorationer är alla viktiga delar av dessa bröllop. Om du planerar ett syrianskt bröllop eller bara vill uppleva en annan kultur kan du förvänta dig en dag fylld med glädje, festlighet och kär

You Might Also Like

Leave a Reply